Cum sa petreci o zi în Varsovia

[:en]...[:]

*For the English version, press HERE.

Te-ai gândit vreodată să vizitezi Varșovia, Polonia într-un final de săptămână? Ca să fiu sinceră, mă gândisem la acest oraș, însă nu se află deloc pe lista mea urgentă de călătorii. Atunci când am luat decizia să petrecem Anul Nou în Moscova, Rusia, am verificat toate zborurile din București spre această destinație, observând posibilitatea de a avea o escală de 10 ore în capitala Poloniei. Având în vedere că oricum aveam la dispoziție aproape 6 zile pentru a explora Moscova, am considerat că putem să dedicăm 10 ore și Varșoviei, decizie pe care nu am regretat-o deloc!

DSC03418.jpg

Partea frumoasă este că din București se găsesc zboruri directe ieftine cu Wizz Air sau Lot Polish Airlines, asta în cazul în care nu doriți să alegeți varianta pentru care am optat noi și să vizitați cele două orașe împreună.

De altfel, Aventurescu, pe care sunt sigură că îl citiți cu toții, a postat recent un city break extrem de ieftin în Varșovia, zbor și cazare pentru 3 nopți în jur de 100 Euro/persoană, ceea ce m-a inspirat să scriu acest articol. Ce mai așteptați?

IMG_0311.jpg

CUM AJUNGEM

Aeroportul Chopin este situat la doar 7 kilometri de Varșovia, așadar se ajunge repede în centrul orașului, fapt ce a făcut și mai ușoară vizita noastră de doar câteva ore.

Am cumpărat din aeroport 2 bilete valabile timp de 75 de minute pentru autobuzul 175, care merge până în centrul vechi al orașului la prețul de 4,40 zloți polonezi/persoană, echivalentul a aproximativ 1,05 Euro, autobuz pe care l-am luat chiar din fața terminalului Sosiri.

IMG_2332.jpg

Drumul a durat în jur de 40 de minute pentru că oprește în mai multe stații, dar ne-a dat ocazia să ne familiarizăm cu orașul și arhitectura sa. Deși la prima vedere am de-a face cu un oraș tipic comunist, Varșovia o să vă cucerească mai târziu. Am coborât la ultima stație, al cărui nume este greu de pronunțat sau scris, dar se poate vedea în poza de mai jos.

IMG_0283.jpg

*PS: Dacă alegeți să vizitați orașul într-o escală, așa cum am făcut și noi, în aeroport există spațiu de depozitare bagaje la prețul de 14 zloți polonezi/24 de ore, dacă îmi amintesc corect, ceea ce înseamnă în jur de 3,50 Euro.

 

CE VIZITĂM

Era doar 8 dimineața când am ajuns în centrul vechi așa că am avut ocazia să vizităm orașul aproape gol, ceea ce a fost perfect având în vedere pasiunea noastră pentru poze în care încercăm să apărem doar noi. Centrul vechi este incredibil de frumos, reprezentând unul dintre cele mai vizitate locuri din Varșovia și ne-a surprins cu arhitectura sa.

Am aflat cu această ocazie și povestea orașului, mai exact a Pieței Centrului Vechi, care a fost distrusă de către armata germană în 1944, dar a cărei renovare a început imediat după terminarea celui de-al Doilea Război Mondial, în 1950, păstrându-se însă stilul caracteristic al secolului al XVII-lea. Se spune că Varșovia a fost reconstruită după tablourile realizate de pictorul curții regale de pe timpul lui Stanislaw August Poniatowski.

DSC03239.jpg

DSC03252.jpg

DSC03243.jpg

  1. Așadar, acesta a fost locul în care a început aventura noastră în Varșovia, capital Poloniei. Este important să vă spun și faptul că, în 1980, centrul istoric al orașului, împreună cu Palatul Regal, au fost incluse în patrimoniul UNESCO ca o recompensă pentru toate eforturile depuse în vedere reconstruirii după terminarea celui de-al Doilea Război Mondial. Acesta este cu siguranța unul dintre motivele pentru care trebuie să treceți Varșovia pe lista voastră de călătorii.

DSC03236.jpg

  1. Chiar în inima centrului vechi, găsim Palatul Regal căruia trebuie neapărat să îi faceți o vizită. Castelul a servit ca reședință pentru monarhii polonezi de-a lungul anilor, inclusiv pentru Sigismund al III-lea, care l-a ocupat în secolul al XIV-lea, când a dispus și extinderea acestuia, la scurt timp după ce a declarat Varșovia capitala Poloniei.  Trebuie să recunosc că am fost destul de dezamăgită să văd că turnul castelului era în renovare chiar când am ajuns noi acolo, dar acest lucru nu a reușit să fure măreția locului.

DSC03423.jpg

DSC03443.jpg

IMG_0366.jpg

DSC03449.jpg

  1. Ne-am aventurat pe străduțele din centrul vechi fără să ne propunem o anumită direcție, singurul scop fiind să explorăm cât mai mult din acest oraș care ne-a cucerit. Temperaturile erau destul de scăzute, dar eram pregătiți pentru frig, așa că ne-am continuat aventura înfofoliți.

DSC03256.jpg

DSC03261.jpg

DSC03284.jpg

DSC03291.jpg

DSC03278.jpg

DSC03321.jpg

DSC03325.jpg

  1. Este interesant de știu că Varșovia a fost un oraș cetate, fiind inițial înconjurată de ziduri de pământ, care au fost ulterior întărite prin ziduri de cărămidă. Una dintre atracțiile orașului este Turnul Barbican, care reprezintă o bucată din acest sistem de apărare al orașului. Această structură clasică gotică separă orașul vechi de orașul nou.

DSC03303.jpg

DSC03305.jpg

DSC03316.jpg

  1. Chiar dacă obișnuiesc să citesc mult despre destinațiile pe care urmează să le vizităm, trebuie să recunosc că de această dată, timpul nu mi-a permis să fac acest lucru. Totuși, cred că am reușit să bifăm cele mai importante obiective turistice ale orașului. În mica noastră expediție în centrul vechi, am observat de departe semnul „I love Warsaw”, care însă nu avea cuvântul „love”, ci acesta fusese înlocuit cu un brăduleț de Crăciun, având în vedere perioada Sărbătorilor de iarnă în care ne aflam atunci când am vizitat orașul. Am hotărât, așadar, să dăm o fugă și până acolo.

DSC03329.jpg

DSC03337.jpg

  1. Ne-am întors la Palatul Regal, iar în drumul nostru am descoperit și mai multe străduțe frumoase ale centrului vechi. Un lucru care mi-a plăcut foarte mult la acest oraș este multitudinea de restaurante tradiționale și cafenele care te îmbie să iei loc și să te bucuri de bucatele poloneze. Nu ne-a fost deloc ușor să mergem mai departe, dar, dat fiind faptul că aveam puțin timp la dispoziție, am hotărât să vedem cât mai mult.

DSC03265.jpg

DSC03269.jpg

DSC03282.jpg

DSC03297.jpg

DSC03295.jpg

DSC03294.jpg

DSC03323.jpg

DSC03268.jpg

Ne-am întors la castel pentru că pusesem de dimineață ochii chiar în Piața Palatului Regal pe un turn care oferea o terasă panoramică. Iubesc să caut în fiecare oraș pe care îl vizitez locul perfect pentru a vedea orașul de sus. Biletul a costat 6 zloți polonezi/persoană, echivalentul a aproximativ 1,5 Euro, dar trebuie să vă atenționez că nu există lift, așa că trebuie să urcați pe scări. Vederea însă merită tot efortul: panorama de 360 grade asupra orașului, centru vechi în toată splendoarea sa, Palatul Regal și, nu în ultimul rând, fluviul Vistula.

 IMG_2342.jpg

DSC03399.jpg

DSC03392.jpg

DSC03391.jpg

DSC03415.jpg

  1. În timp ce admiram panorama, am zărit turlele unei biserici impunătoare așa că am considerat că este o idee „bună” să traversăm podul de peste fluviul Vistula pentru a bifa și acest obiectiv. Zis și făcut! Ceea ce nu am anticipat însă a fost vântul care aproape ne-a zburat de pe pod. Odată ajunși acolo, am fost încântați de rezultat: Catedrala Sfântului Arhanghel Mihail și a Sfântului Martir Florian merită cu siguranță o vizită.

DSC03435.jpg

DSC03441.jpg

DSC03444.jpg

  1. Pentru că timpul nostru în Varșovia se apropia de sfârșit, ne-am îndreptat către Palatul Științelor și Culturii, pe care îl văzusem deja în drumul nostru dinspre aeroport, dar și de pe terasa panoramică din centrul istoric. Nu poți să spui că ai vizitat Varșovia fără să vizitezi și acest obiectiv. Înainte de a ajunge acolo ne-am oprit pentru un prânz târziu la restaurantul Zapiecek, dar o să vă povestesc despre asta puțin mai târziu.

DSC03502.jpg

DSC03529.jpg

Am ajuns așadar la cea mai înaltă clădire din Polonia (231 m) care ocupă și locul 8 în topul clădirilor înalte din Uniunea Europeană. Pentru noi, românii, este foarte interesant să vedem această clădire pentru că ne vom aduce aminte de o binecunoscută clădire din București, Casei Presei Libere, cunoscută și sub numele de Casa Scânteia. Această clădire a fost cadou din partea Uniunii Sovietice pentru Polonia după terminarea celui de-al doilea Război Mondial, iar din acest motiv a purtat numele lui Stalin o perioadă lungă de timp. Palatul Științelor și Culturii este o clădire foarte controversată printre cetățenii polonezi care mult timp și-au dorit dărâmarea ei pentru că le amintește de suprimarea din partea rușilor după cel de-al doilea Război Mondial.

DSC03522.jpg

  1. Din păcate, timpul nu ne-a permis să ajungem la punctul forte al clădirii – terasa panoramică de la etajul 30 (114m). Biletul costă 20 zloți polonezi/persoană, așadar mai puțin de 5 euro și, cu ajutorul liftului, ajungeți pe terasă în mai puțin de 25 de secunde.

DSC03520.jpg

  1. Trebuie să recunosc că îmi pare rău că nu am avut ocazia să vizităm Muzeul Fryderyk Chopin, personalitate ce reprezintă un simbol al orașului, chiar și aeroportul purtându-i numele. Se spune că este o adevărată bijuterie în stil clasic baroc construită în onoarea marelui compozitor.  Biletul costă 22 zloți polonezi/persoană, echivalentul a 5,30 Euro, iar muzeul poate fi vizitat de marți până duminică, între 11.00-20.00. Iubitorii de muzică clasică nu trebuie să rateze acest loc!

UNDE ȘI CE MÂNCĂM

Având în vedere că am ajuns în Varșovia destul de devreme și nu avusesem șansă să luăm micul dejun, după ce ne-am aventurat puțin pe străduțele pavate cu piatră, am hotărât să ne oprim la un restaurant drăguț care să ne ofere cea mai frumoasă vedere din oraș pentru prima masă luată în acest oraș. Și ce loc ar fi putut să fie mai potrivit decât Warszawski Sznyt Restaurant care este situat chiar  în inima centrului vechi și oferă vedere spre Palatul Regal? În plus, micul dejun a fost delicios!

DSC03355.jpg

DSC03369.jpg

Nu puteți să plecați din Varșovia fără să încercați tradiționalele pierogi, extrem de populare, dar și gustoase. Există atât de multe combinații încât nu este posibil să nu găsiți ceva pe gustul vostru. Pierogi, denumite și găluști poloneze, reprezintă un fel de mâncare tradițională care se asemănă cu colțunașii românești sau tortellini italienești. În esență, acestea sunt găluști umplute cu diferite ingrediente în funcție de zonă și preferință.

DSC03509.jpg

Din ce am văzut, există două mari categorii: pierogi fierte (cele tradiționale) și prăjite. Eu am ales cea de-a două variantă pentru că atunci când am intrat în restaurant am pus ochii pe farfuria „vecinului” care arăta excelent. Am împărțit o porție mai mare de pierogi și am ales trei sortimente pentru că ai posibilitatea să le combini după gustul tău: pierogi cu carne și ciuperci champignon, ciuperci de pădure și brânză, iar cea de-a treia alegere, care a fost delicioasă, brânză Camembert și Dor Blue. Prânzul a fost însoțit de două cănuțe de vin fiert care au reușită să ne pună două zâmbete mari pe față și să ne bine dispună pentru următorul zbor. Eu am ales vin clasic, iar iubitul meu o combinație între vin și rom, bineînțeles ambele asezonate cu scorțișoară și măr.

IMG_2349.jpg

IMG_2352.jpg

Așa cum v-am spus mai sus, am luat prânzul la unul dintre restaurantele ce fac parte din faimosul lanț polonez Zapiecek, pe care îl recomand cu toată inima. Cred că sunt în jur de șase locații în Varșovia, dar noi ne-am oprit la cea din apropierea Palatului Științelor și Culturii pentru că aceasta a fost ultima atracție pe care am vizitat-o.

DSC03273.jpg

DSC03516.jpg

Chiar dacă pentru mine a fost destul de trist, trebuie să vă spun că orașul este împânzit de restaurante de sushi, ceea ce m-a surprins foarte tare. Nu cred că am mai văzut vreun loc care să aibă atâtea restaurante de acest gen unul lângă altul. Este adevărat că nu am vizitat Japonia încă și nu pot să mă pronunț, dar am rămas impresionată.

Spun că pentru mine a fost trist deoarece nu am avut timpul necesar să experimentez, mai ales având în vedere că sushi-ul este mâncarea mea preferată.

DSC03498.jpg

DSC03499.jpg

Dar pentru că era prima noastră vizită în Polonia, am decis să alegem mâncare tradițională pentru a avea o experiență poloneză completă.

 DSC03490.jpg

Acestea fiind spune, am sărit în autobuzul 175, pe care l-am luat chiar din fața Palatului Științelor și Culturii, și ne-am continuat drumul către minunata Moscova pe care ne doream atât de mult să o vizităm. Promit să scriu curând un articol pe blog și despre această destinație, având în vedere că au trecut deja 4 luni de când am vizitat-o.

 PS: Eram pe punctul de a uita să vă dau câteva informații și despre VIZĂ. Cetățenii români sunt norocoși și nu au nevoie decât de pașaport sau buletin pentru a intra pe teritoriul Poloniei. Mai multe informații găsiți în linkul de mai jos:

https://www.mae.ro/travel-conditions/3735

 IMG_0309.jpg

De data aceasta, chiar am terminat și abia aștept să aud opiniile voastre atât mai jos, cât și pe Facebook și Instagram.

 

Vă doresc Sărbători pline de fericire alături de cei dragi,

Blonde around the World 

IMG_0297.jpg

 

Facebook
Pinterest
WhatsApp

Hi, I am Taisia.
Beach lover, Sushi addict, Adventure seeker, Bad packer. Lawyer. Happy Fiancée. Wanderluster. Control freak. Sunsets enthusiast. Travel Blogger. Explorer. Professional dreamer.

I am so happy that you made your way to my travel blog and I hope you are here to stay! I know you can find so many travel blogs out there and you are probably wondering why you should read this one. I won’t say it’s the best or the prettiest one, but I can assure you I will always share with you my happiness and love for traveling. But first, let’s get to know each other, shall we?

SUBSCRIBE

[instagram-feed num=6 cols=3 showfollow=true]